Operation av hudförändringar

Hudförändringar har blivit ett ökande problem. Det kan röra sig om allt från en vanlig fräken till allvarlig hudcancer. Vi reser allt oftare till soliga länder, ozonskiktet blir tunnare och medellivslängden ökar, med ökad känslighet för cellförändringar.

Att göra en översyn av huden regelbundet av en specialist på hudförändringar är av stort värde och att operera bort de misstänkt farliga för en kontroll i mikroskop s.k. PAD. Om man har ärftlighet för allvarlig hudcancer, själv haft en malign hudförändring eller har en känslig hudtyp; dvs blir lätt röd och sällan brun bör man göra åtminstone årliga kontroller.

Vi har lång erfarenhet av att bedöma hudförändringar och ta bort de farliga och skicka för PAD.

Vi gör först en konsultation med genomgång av solvanor, ärftlighet, hudtyp etc. Sedan går vi igenom alla märken på kroppen. Om det finns något/några nevi att ta bort kan man ofta få det gjort vid samma besök alternativt bokas  en ny tid för borttagning.

Själva operationen som genomförs i lokalbedövning går ut på att ta en oval bit med några millimeters marginal runt märket som skall tas bort. Förändringen skickas för undersökning mikroskopiskt, s.k. PAD. Därefter sys huden ihop och stygnen kan tas i regel efter 2-3 veckor.   Provsvaret kan dröja upp till 4-5 veckor.

Övriga ofarliga ” snälla” saker går också att ta bort på olika sätt allt ifrån s.k. åldersvårtor ( keratoser)  dermatofibrom, fibrom på huden etc, fettknölar lipom, talgkörtlar,(aterom) under huden med bara en skrapning eller kirurgisk excision/ borttagning i lokalbedövning.Ytliga blodkärl, spiders, smultronmärken och kärlmissbildningar/ådernät  går bra att ta med IPL, laser, diatermi eller injektioner.

BOKA TID FÖR KONSULTATION OCH /ELLER OPERATION via vår hemsida info@stockholmskliniken.se alt ring 08/6905225