Analflikar

Analflikar är egentligen hudpåsar som finns kvar efter hemorroider. Hemorroider är ju åderbråck i venerna runt analöppningen, men till skillnad från åderbråck på benen som inte försvinner spontant, så kan buktande ådror i analregionen gå tillbaka. De har då redan tänjt ut huden som inte går tillbaka och kvar blir hudpåsar runt analöppningen. Om någon är stor kan den bli ett besvär och har man flera kan det bli svårt med hygien etc. Många tycker att det känns ofräscht och vill bli av med dem av enbart kosmetiska skäl.

Behandlingen

”Akuta hemorroider” kan behandlas med en kärlsammandragande kräm och är man tillräckligt snabb blir hudförändringen så liten att den kan accepteras.. När väl hudflikar utvecklats blir kirurgi oftast den enda lösningen. Analflikar opereras bort genom att man i lokalbedövning skär bort överflödig hud med hjälp av Diatermi.  I botten sättes stygn för att minska blödning och ge en läkningsanvisning. Man syr oftast med ett material som förintar sig själv men ibland kan det finnas rester kvar som man då tar bort vid första kontrollen efter cirka 14 dagar.

Efter operationen

Efter operationen är det viktigt att undvika att bli hård i magen. Vi rekommenderar därför laxermedel. Det krävs ingen sjukskrivning och många går direkt till jobbet och fortsätter leva som vanligt efter operationen, men vi rekommenderar nog att ta det lugnt 1-2 dygn efter operationen.  Det är litet ömt första dygnen och blir smärtsamt vid avföring ca en vecka. Vi utrustar patienten  med bedövningssalva och smärtstillande medel att användas vid behov och kontrollerar resultatet och  tar eventuella kvarvarande stygn efter ca 2 veckor.

 

 

Analflikar

Kontakta oss

Varmt välkommen att kontakta oss om du har några frågor kring Analflikar vi återkommer med ett svar till dig så snart som möjligt