Sebhorroisk keratos / Åldersvårta

Sebhorroiska keratoser eller sk ”åldersvårtor” är mycket vanliga, helt ofarliga hudförändringar. De uppträder ofta i stort antal framförallt  i ansiktet, på bålen och armarna. I tidigt skede  kan den blivande keratosen anas som en svagt gulbrun missfärgning, vilken med tiden ”reser” sig från ytan och antar en oljig, vaxartad karaktär. Färgen kan variera från kolsvart till gråbrun. Ofta får man intrycket att keratosen är ”påklistrad” på huden som en medaljong. Den är alltid skarpt avgränsad mot omgivande hud. Tillväxthastigheten kan variera. Färgen kan vara allt ifrån vit till brunsvart, men är oftast ljusbrun, brun eller gråsvart. Ytan kan vara fetglänsande eller torr och fjällande.

Du känner vanligtvis inte av att du har åldersvårtor, men de kan vara ganska stora och väl synliga. Ibland sitter de så att de skaver eller fastnar i kläder. Ibland, men det är ovanligt, kan vårtorna under en period på några veckor vara inflammerade och lite såriga.  Efter inflammationen är det inte ovanligt att de sedan ramlar av.

Eftersom åldersvårtor aldrig utvecklas till cancer behöver de inte tas bort. Det är oftast lätt för en läkare att bedöma vad det är genom att titta på hudförändringen. Om man av trivselskäl eller kosmetiskt vill ta bort dem är de lätta att skrapa bort med en kyrett dvs en skarp liten slev eller en skalpell i lokalbedövning. Omläggning med kompresser och häfta alt plåster som byts dagligen tills en skorpa har bildats. Oftast blir det inga synliga ärr efteråt.

.

Kontakta oss

Varmt välkommen att kontakta oss om du har några frågor kring Sebhorroisk keratos / Åldersvårta vi återkommer med ett svar till dig så snart som möjligt