Lipom / Aterom

ofarliga fettknölar

Det finns egentligen två typer av knölar som kan kallas fettknölar, lipom och aterom. Båda typerna av fettknölar är ofarliga men kan upplevas som kosmetiskt störande.

Fettknölar kan tas bort med ett enkelt ingrepp.

Lipom är knölar av fett som kan komma under huden var som helst på kroppen. De är oftast små och ger då oftast inga större besvär. För det mesta behöver de inte behandlas, men om de blir stora och besvärande kan de opereras bort.

De kan uppkomma överallt, men vanliga ställen är armhålor, överkroppen nacke, armhålor, axlar Det är vanligast att ha ett enstaka lipom, men ibland finns flera.

En del personer drabbas av väldigt många lipom, och nya tillkommer ständigt. Det kan då vara ärftliga faktorer som ligger bakom.

Om du får fettknölar i ansiktet eller i hårbotten är det vanligast att det är ett aterom.

Det är en rundad förändring som består av en liten kapsel med en cysta som producerar talg. De kan bli svullna och inflammerade och göra ont, och i en del fall kan det bildas en stor böld. I de flesta fall krävs ingen behandling för ett inflammerat aterom, utan det går över av sig själv.

Om du har en fettknöl som gör mycket ont eller är kosmetiskt besvärande kan du få hjälp att ta bort den.

Om fettknölarna ger besvär kan de opereras bort. Det är ett kirurgiskt ingrepp som görs med lokalbedövning, du får stygn som ska sitta i 12-21 dagar beroende på lokalisation och sutur.

Det är det bra att du undviker fysisk aktivitet samma dag på grund av blödningsrisk.

Du kan duscha kroppen enligt instruktioner och vid stygn i hårbotten kan du tvätta håret dagen efter om du undviker att massera precis över stygnen.

Kontakta oss

Varmt välkommen att kontakta oss om du har några frågor kring Lipom / Aterom vi återkommer med ett svar till dig så snart som möjligt