Gynekomasti

Även män kan besväras av för stor byst och/eller förhårdnader i brösten oftast direkt under bröstvårtan s.k. gynekomasti. Hos en del män växer bröstkörteln ovanligt mycket i puberteten men det är också vanligt förekommande efter hormonbehandling och till exempel i samband med prostatacancer eller testikelcancer som kan utsöndra hormoner. En del män har även tendens till fettansamling i denna region, pseudogynekomasti. Operation av gynekomasi utförs hos oss i lokalbedövning  beroende på åtgärdens storlek, och tar 30-60 minuter. Ibland mer om det krävs operation på bägge sidor.

En förstoring av körteln lokalt under bröstvårtan går att utföra i lokalbedövning med ett snitt i kanten av vårtgården. Den hårda vävnaden borttages och skickas för undersökning ( då i enstaka fall även män kan få bröstcancer.) Även en mindre mängd fett går att ta bort i lokalbedövning.

I en del fall rör det sig om hela stora kvinnliga bröst och här krävs ofta stora operationer i narkos, dessa fall remitterar vi vidare.

Kontakta oss

Varmt välkommen att kontakta oss om du har några frågor kring Gynekomasti vi återkommer med ett svar till dig så snart som möjligt