Födelsemärken / Naevus

Ett födelsemärke är en mörk fläck på huden. Den innehåller extra mycket pigment, som är det färgämne som gör huden mörkare när den utsätts för sol. Födelsemärken kallas ibland leverfläckar och på medicinskt språk heter de naevus. De flesta är ofarliga men det är viktigt att hålla koll på om de förändras.  Alla vuxna har födelsemärken och de kan komma överallt på kroppen. De första börjar synas redan under de första levnadsåren, och sedan kommer fler och fler fram till ungefär 30-årsåldern. Kvinnor får ofta fler födelsemärken när de är gravida. Det är inte ovanligt att ha cirka 70 fläckar eller fler. De kan ha många olika utseenden och skilja sig i storlek, form och färg.

Nästan alla födelsemärken är ofarliga, men enstaka kan utvecklas till malignt melanom/ hudcancer. Det är ovanligt att det händer hos barn och ungdomar under 18 år. Det är viktigt att vara uppmärksam på om födelsemärken förändras.

Det finns också andra slags hudförändringar som inte kan utvecklas till cancer. Hit hör bland annat så kallade åldersvårtor eller medfödda märken som till exempel smultronmärken och storkbett.

När ska jag söka vård?

Ett födelsemärke behöver undersökas närmare av en läkare om det
•övergår till att bli ett sår
•växer eller ändrar form
•ändrar färg eller blir flammigt
•börjar klia eller blöda.

Vid en hudkonsultation , prickkontroll går vi igenom bakgrund med solvanor ärftlighet hudtyp etc. Huden kontrolleras, ibland enskilda födelsemärken sk naevus. Anmärkningsvärda märken som bör följas fotograferas och kartläggs och vi markerar de märken som eventuellt bör tas bort och ordnar med en operationstid. Om man redan vid tidsbokningen vet om att man vill bli av med ett visst märke går det att ordna en operation direkt och då kan vi eventuellt göra en kort besiktning samtidigt. Om man så önskar gör vi årliga besiktningar och vi rekommenderar detta om man har någon riskfaktor dvs : ärftlighet för malignt melanom, haft melanom själv, har en hudtyp inom riskzonen dvs ljus känslig hud (hudtyp 1) eller har ett mkt stort antal nevus eller födelsemärken. (mer än 100) Operationen som genomförs i lokalbedövning går ut på att ta en oval bit av hud med tillräcklig marginal ( 2-3 mm om man ej misstänker cancer) runt märket som skall tas bort. Därefter sys huden ihop. Förändringen skickas för undersökning till laboratorium, s.k. PAD. Stygnen tas efter 2-3 veckor.

Om du vill ta bort ofarliga hudförändringar eller födelsemärken av kosmetiska skäl hjälper vi gärna till med detta, men du får då bekosta ingreppet själv till en rimlig kostnad.

 

Kontakta oss

Varmt välkommen att kontakta oss om du har några frågor kring Födelsemärken / Naevus vi återkommer med ett svar till dig så snart som möjligt