Rynkbehandling/Toxiner

I takt med att vi åldras och utsätter vår hud för olika påfrestningar bildas linjer, rynkor och till slut djupare veck. Rynkor i pannan, mellan ögonbrynen, runt ögonen och munnen resulteras av muskelsammandragningar. När du kisar med ögonen eller rynkar pannan veckas huden och när musklerna dragits samman under en lång tid kan vecken i huden bli mer permanenta även när den underliggande muskeln är avslappnad. Även upprepad mimik i ansiktet framkallar rynkor och linjer. Eftersom hudens elasticitet minskar med åldern tenderar linjerna att bli kvar, men dessa kan minskas genom att få muskulaturen att slappna av. Detta kan göras genom injektioner av toxiner, Vistabel som är preparatets namn vid estetiskt bruk.

Det är ett läkemedel som utvecklats från ett protein producerat av bakterien Clostridium botulinum. Vistabel används på många olika sätt för att försvaga muskler som är överaktiva. Inom medicinen har man kunnat använda sig av den positiva effekten för att exempelvis behandla överaktiva muskler vid CP-skador eller för att behandla överaktiva ögonmuskler. Botox används även vid överdriven hand – eller armsvett. Försvagandet av överaktiva muskler i hals och ansikte, har en utslätande effekt på rynkor.

Inom den estetiska plastikirurgin har man på senare tid använt Vistabel för att ta bort bekymmersrynkor mellan ögonbrynen eller kraftiga horisontella veck i pannan. Läkemedlet kan även läggas i överaktiva muskler runt ögonen, munnen eller i halsmuskulatur. Ytterst små doser sprutas in i de aktuella musklerna som då blir försvagade i två till sex månader, varefter muskelkraften återkommer och effekten därmed försvinner. Då kan en förnyad injektion ges.

Ett annat område är att man ger dessa injektioner är i käkmuskeln (massetermuskeln). Det ger en mycket bra effekt mot tandgnissel och överspända käkar. Överspända käkar är ofta en reaktion på långvarig stress och kan leda till sömnstörningar, huvudvärk, käkvärk samt förslitningsskador på både tänder och käklederna. De flesta patienter som har behandlats upplever en tydlig lättnad och avslappning i käkarna och en del kan till och med sluta använda sin bettskena. Estetiskt används Botox i massetermuskel för ansiktsskulpturering då man kan smalna av en bred och kantig ansiktsform,  i de fall det orsakas av förstorade käkmuskler.

Många års användning av Toxin/Vistabel har inte visat på några allvarliga biverkningar. Om för hög dos har injicerats har detta resulterat i övergående försvagning av närliggande muskler. Botoxbehandling kan vara ett bra komplement till kirurgisk behandling eller vara ett alternativ för patienter som vill få en estetisk förbättring i ansiktet utan att genomgå kirurgi. Effekten av en behandling med Vistabel växer fram under 7-14 dagar, vilket gör att du gradvis ser mer utvilad och fräsch ut. Vistabel från företaget Allergan djurtestas inte, istället används en cellbaserad metod som är godkänd av Läkemedelsverket.

Behandlingen

Din behandlare kontrollerar och fotograferar och bestämmer vilka muskler som behöver behandlas för att åstadkomma rätt effekt.  Det är inte särskilt smärtsamt men de som önskar kan få bedövningssalva av samma typ som EMLA-kräm. Behandlingen tar 10-20 minuter. Det är viktigt att man inte ger injektionerna för tätt. För att undvika detta ska man kontrollera att muskelfunktionen är återställd till åtminstone 30 procent innan en ny injektion ges. Intervallen mellan behandlingarna varierar därför från person till person men ca 3-6 månader brukar vara vanligast.  Oftast syns ingenting efteråt. Ibland kan man få små stickblödningar/små blåmärken som sitter i några dagar och lätt kan sminkas över.

Våra priser hittar du här PRISLISTA

Vill du boka en behandling eller en konsultation? BOKA HÄR

Kontakta oss

Varmt välkommen att kontakta oss om du har några frågor kring Rynkbehandling/Toxiner vi återkommer med ett svar till dig så snart som möjligt