Information vid åderbråcksoperation

Bra att veta innan operationen. Undvik att smörja in det benet som ska opereras med lotion/kräm. Raka ej benet dagen innan operationen detta för att undvika såriga ytor.                                             Du ska undvika antiinflammatoriska läkemedel tex. Ipren, Magnecyl Voltaren , etc. samt alkohol 1 vecka innan operationen detta för att undvika ökad blödning i samband med operationen. Om du tar något blodförtunnande läkemedel tex waran, Trombyl, ska du diskutera det med din behandlande läkare. Se till att du har ätit något innan du kommer. Det kan vara skönt att ha ordnat så att man kan bli hämtad efter operationen eller att du har möjlighet att ta en taxi hem. Räkna med att vara på mottagningen1,5-2 timmar. Det brukar vara skönt att ta det lugnt 2-3 dygn efter operationen. Du får med dig smärtstillande tabletter att ta efter operationen. Du ska inte flyga de två närmaste veckorna efter operationen, detta för att minska risken för blodproppar.

EFTER OPERATIONEN           

Dusch/förband /stygn

Du kan duscha dagen efter din operation om du har fått ett yttre förband dvs kompresser och vit häfta tar du bort dessa och behåller kirurgtejpen som sitter närmast huden över snitten/stygnen. Duscha med dessa kvar ska sitta tills stygnen tas bort. Om de lossnar så sätt dit ny kirurgtape. Stygnen bort efter 7 -10 dagar här på mottagningen alt. hos annan sköterska tex. på vårdcentral.

Högläge /träning aktivitet

Försök ha benet i högläge så mycket som möjligt första veckan efter operationen detta för att undvika svullnad /smärta i benet. Fysisk träning bör undvikas 1-2 veckor efter operationen, hör med din läkare vad som gäller för dig Du kan gå som vanligt men inga längre sträckor. Detta för att undvika för hög belastning i det nyopererade området. Det brukar vara skönt att ta det lugnt de 2-3 första dagarna efter operationen. Beroende på vad du arbetar med kan du i regel återgå till jobbet 2-3 dagar efter operationen. Använd gärna stödstrumpa vid fysisk aktivitet.

Flyga Du ska undvika att flyga de närmaste 2 veckorna efter operationen detta för att minska risken för blodproppar.

Stödstrumpa Använd stödstrumpa dagtid en månad efter operationen detta för att undvika svullnad i operationsområdet.

Smärtlindring Kan ev behövas 1-2 dygn efter operationen vi rekommenderar T Alvedon.

Sol Undvik att sola på ärren så länge de är röda/rosa ca 6 månader. Detta för att undvika pigmenteringar i ärren. Du kan skydda ärren med plåster.

 

Ring oss gärna om du har frågor tel 08/123 21200    info@stockholmskliniken.se

Kontakta oss

Varmt välkommen att kontakta oss om du har några frågor kring Information vid åderbråcksoperation vi återkommer med ett svar till dig så snart som möjligt