Fibrom

Fibrom består av bindvävsceller och kollagen och är helt ofarliga men kan vara kosmetiskt störande. De varierar i storlek, alltifrån någon mm till en cm och förekommer ensamma eller som multipla. Små fibrom kallas ofta för ”skin tags” och dessa förekommer mest hos äldre och återfinns oftast på hals och axiller samt dekolltage.  Dessa kan man snabbt och lätt ta bort med hjälp av diatermi dvs att man bränner bort dem. Ett alternativ är också att man klipper bort dem, båda ingreppen görs i lokalbedövning. Stygn behövs ej  och det bildas ganska snart en liten sårskorpa. Fibrom uppkommer oftast först efter att man passerat 30- års gränsen. Orsaken till varför fibrom uppkommer är oklar.

Det finns också en annan liknande förändring som kallas neurofibrom. Dessa är mjukare när man känner på dem,men går också djupare genom hela huden och måste därför oftast tas bort genom ett litet kirurgiskt ingrepp med sutur. Neurofibrom kan vara del av en sjukdom som heter Neurofibromatos eller Recklinghausens sjukdom, men denna är en medfödd allvarlig åkomma och väldigt sällsynt. De flesta neruofibrom vi ser, är enstaka händelser i huden som inte ingår i den sjukdomen.

 

Kontakta oss

Varmt välkommen att kontakta oss om du har några frågor kring Fibrom vi återkommer med ett svar till dig så snart som möjligt