Dermatofibrom

Dermatofibrom är en ofarlig åkomma som vid mikroskopisk undersökning inte har några som helst likheter med naevi (födelsemärken). För blotta ögat kan man dock missta sig. Egentligen kan ett dermatofibrom beskrivas som en ytlig ärrbildning vars ibland gulbruna färg beror på inlagrat blodfärgämne och inte på melanin (färgämnet i födelsemärken). Återfinns nästan alltid på benen.Uppkomstmekanismen tror man vara någon form av mikrotrauma t.ex. ett insektsbett. Känns ibland hård och solid. Kan svida och klia. För att skilja dermatofibrom från födelsemärken kan ett knep vara att nypa i huden runt dermatofibromet som då ”dras inåt”.

Behandling

Ibland blir dermatofibromen stora och utstående och kosmetiskt besvärande. Den inledande inflammationsperioden kan ibland sträcka sig över flera år och klåda kan då också vara ett skäl att ta bort den.Vid besvär eller osäkerhet om diagnosen rekommenderas excision (bortskärande) med någon millimeters marginal. Stygnen tas om 2-3 veckor beroende på läge på kroppen och man får sedan ett svar från patologen vilken typ av förändring det rör sig om.

Kontakta oss

Varmt välkommen att kontakta oss om du har några frågor kring Dermatofibrom vi återkommer med ett svar till dig så snart som möjligt