Minibukplastik

Alla är inte nöjda med sin ”mage”.  Ett överskott av hud och fett runt buken beror delvis på ärftliga faktorer men även kosthållning och motionsvanor spelar in. Graviditet har också betydelse då bukmuskulaturen och bukhuden töjs ut både rent mekaniskt och hormonellt under graviditeten. Ett kejsarsnitt speciellt om det utföres akut kan ge defektläkta och fula ärr med eventuella stramningar mot muskulatur som gör att man får en mindre ”hängbuk” trots att man inte har ett kraftigt fettlager. Om problemet är ett mindre fett/hudöverskott eller ett defektläkt ärr med ett visst hudöverhäng, går ingreppet att göra i lokalbedövning.

OBS! om man har ett stort fettöverskott, krävs ett betydligt större ingrepp med narkos/övervakning och eftervård vilket inte utföres hos oss.

 

Operationen
Vi brukar först ge en s.k. premedicinering som tar bort en del av smärtan och ger en lugnande effekt. Därefter planeras och utritas plastiken i samråd med patienten. Efter att lokalbedövning har lagts tages en oval bit av hud och fett inklusive ett eventuellt felläkt ärr bort. Om det finns en mindre muskeldefekt går den att reparera därefter sys fettlagret ihop som ett stöd för huden och sedan sys huden ofta i två rader för ett snyggt och hållbart resultat. Sårlinjer tejpas och vid behov lägges ett enkelt förband med kompresser ovanpå. Kompresserna kan tas bort efter 1-3 dygn och suturerna i huden kontrolleras/tages efter 2-3 veckor . Därefter tejpning i ett par månader.Man kan återgå till ett väsentligen normalt liv redan dagen efter operationen, men man bör avhålla sig från hårt fysiskt arbete och träning under minst 1 månad.

Kontakta oss

Varmt välkommen att kontakta oss om du har några frågor kring Minibukplastik vi återkommer med ett svar till dig så snart som möjligt