Ärr

Många olika faktorer spelar in och avgör om ett ärr blir mer eller mindre ”fult”. Ärr mognar och syns mindre med tiden, men det finns en del individuella faktorer som påverkar hur ärr ser ut och hur de förändras. Ärr i ansiktet har en tendens att bli mer diskreta än ärr på bröst, rygg och axlar. Ju yngre vi är desto högre ”ärraktivitet” har kroppen, vilket gör att ärren kan bli mer röda och hårda. Det är inte alla ärr som kan korrigeras. Om det är möjligt avgörs bäst genom en konsultation. I korthet utförs en ärrkorrektion genom ett kirurgiskt borttagande av ärret och sedan sys huden samman igen.

Ärret kan begränsas till huden, men ibland kan det finnas ärrvävnad ner i underliggande fettvävnad eller ner till musklerna. Om så är fallet ser man ofta att ärret kan vara nedsänkt i förhållande till omgivande hud. Sådan indragen ärrvävnad åtgärdas bäst genom att ärren skärs bort och att ett fettlager förs in under så att ärrytan kommer upp i normal höjd.  Vid kirurgisk ärrkorrektion tar man bort stygnen efter 1 till 4 veckor beroende på lokalisation. För att få snygga ärr, syr man oftast inuti huden och denna sutur blir litet ömtåligare än vanliga enstaka stygn, därför rekommenderas stor försiktighet med ärren under hela suturtiden och ett par veckor till. Ärret bör sedan tejpas 1-3 månader efter att stygnen tagits bort.

Man kan också behandla överläkta ärr s.k. keloider genom cortisoninjektioner, Silikonstift, och IPL behandlingar etc. Även missfärgningar i ärret kan ofta behandlas eller i all fall förbättras med IPL

Har ärret en mindre gropighet kan området behandlas med Fractora som med hjälp av en djupare form av microonedling skapar minimala hål i ytterhuden.  Detta i kombination med radiofrekvens gör att huden även hettas upp och man får en ytterligare uppstramning av huden.Huden börjar läka efter ”skadan i huden” och då bildas nytt kollagen i det ärriga området. En annan metod är att ge Fillers injektioner i det gropiga området.

Vill du boka en behandling eller en konsultation BOKA HÄR

Improscar Stick 50 är ett silikonstift som används för att förebygga och behandla ärr efter operationer, brännskador eller annan typ av hudskador. Det upprätthåller hudens fuktbalans och kan även appliceras under hudkrämer, make-up och solskyddsmedel. Upp till ett år gamla ärr kan behandlas. Stryk stiftet två gånger över hela ärret. Upprepa behandlingen 3-5 gånger dagligen. Behandlingen ska pågå 3-6 månader eller så länge ärret är aktivt. Tålamod krävs, det kan ta upp till 3-5 veckor innan man ser resultat.

Kontakta oss

Varmt välkommen att kontakta oss om du har några frågor kring Ärr vi återkommer med ett svar till dig så snart som möjligt