Ärrplastik

Många olika faktorer spelar in och avgör om ett ärr blir mer eller mindre ”fult”. Ärr mognar och syns mindre med tiden, men det finns en del individuella faktorer som påverkar hur ärr ser ut och hur de förändras. Ärr i ansiktet har en tendens att bli mer diskreta än ärr på bröst, rygg och axlar. Ju yngre vi är desto högre ärraktivitet har kroppen, vilket gör att ärren kan bli mer röda och hårda. Det är inte alla ärr som kan korrigeras. Om det är möjligt avgörs bäst genom en konsultation. I korthet utförs en ärrkorrektion genom ett kirurgiskt borttagande av ärret och sedan sys huden samman igen. Man kan också behandla överläkta ärr s.k. keloider genom cortisoninjektioner, Silikonstift, och IPL behandlingar etc.

Ärret kan begränsas till huden, men ibland kan det finnas ärrvävnad ner i underliggande fettvävnad eller ner till musklerna. Om så är fallet ser man ofta att ärret kan vara nedsänkt i förhållande till omgivande hud. Sådan indragen ärrvävnad åtgärdas bäst genom att ärren skärs bort och att ett fettlager förs in under så att ärrytan kommer upp i normal höjd. I ansiktet kan man göra tvärtom, d.v.s. man slipar ner omgivande hud till samma nivå som det indragna ärret. Vid kirurgisk ärrkorrektion tages stygnen efter 1 till 4 veckor beroende på lokalisation. För att få snygga ärr, syr man oftast inuti huden och denna sutur blir litet ömtåligare än vanliga enstaka stygn, därför rekommenderas stor försiktighet med ärren under hela suturtiden och ett par veckor till. Ärret bör sedan tejpas 1-3 månader efter att stygnen tagits bort.

Kontakta oss

Varmt välkommen att kontakta oss om du har några frågor kring Ärrplastik vi återkommer med ett svar till dig så snart som möjligt