Vad är Aktinisk keratos?
Aktinisk keratos är beteckningen för ytliga cellförändringar i huden. Cellförändringarna är mycket ytliga och det rör sig inte om cancer. Däremot kan man betrakta dem som tidiga förstadier till en snäll form av hudcancer (denna hudcancerform kallas för skivepitelcancer och har ingenting med den betydligt farligare tumören malignt melanom att göra).
Var brukar Aktiniska keratoser uppträda?
Vanligast är att de finns i ansiktet och på öronen. Hos tunnhåriga uppträder de ofta på hjässan. Handryggar är en annan plats där de kan förekomma. Ibland kan de även dyka upp på andra solbelysta områden på kroppen.
Vad är det som orsakar Aktiniska keratoser?
Orsaken är solljus. Vi vet att det är den totala mängden solljus som huden har usatts för under livet som avgör om en aktinisk keratos ska uppkomma eller inte. Man kan alltså mycket väl ha varit försiktig med solning under de senaste åren och ändå utveckla aktiniska keratoser.
Vad finns det för behandling?
Den enklaste och vanligaste behandlingen är bränna med diatermi alt frysning. Man kan frysbehandla förändringarna med koldioxid eller med kväve. Efter frysningen uppstår ofta en liten skorpa. Ibland kan en liten blåsa uppstå, i så fall bör man lägga om denna med torr kompress. Om förändringarna är utbredda kan immunstimulerande krämer och geler användas. Dessa köper man på apoteket på läkares ordination men man applicerar dem själva hemma enligt läkares föreskrifter. Vi använder t.ex. Aldara kräm och Pícata gel.
Kan man få Aktiniska keratoser längre fram?
I och med att huden fått ta emot tillräckligt mycket solstrålning för att framkalla en eller flera aktiniska keratoser, är det sannolikt att ytterligare förändringar dyker upp under de närmaste åren. Det är dock viktigt att redan nu förhindra ytterligare skadlig inverkan på huden, i första hand genom försiktighet med solexposition.Härigenom minskar risken för att på flera års sikt få ett kraftigt ökat antal aktiniska keratoser.
Hur förebyggs Aktiniska keratoser?
Man bör inte aktivt söka upp solljuset, dvs lägga sig och sola på tomten, badstranden eller i solarium. Däremot får man inte känna sig förhindrad att leva ett vanligt aktivt och socialt liv, dvs utöva arbete och fritid utomhus, resa utomlands etc. Tunnhåriga bör gärna bära huvudbonad sommartid. Det är viktigt att under sommarhalvåret i Sverige dagligen använda ett effektivt solskyddsmedel. Särskilt viktigt är det givetvis att använda solskyddsmedel vid vistelse i sydliga länder.
Solskyddsmedel
Täckande och skuggande klädsel är bra solskydd. Ett bra solskyddsmedel bör vara vattenfast och ha ett gott skydd både för ljusets långvågiga (UVA) och kortvågiga (UVB) strålar. Använd en hög solskyddsfaktor. Vi rekommenderar EVY solskydd