Rynkor

Varför får man rynkor och vad kan man göra för att motverka ta bort dem

Huden är kroppens största organ och fungerar som skydd för vår kropp mot yttre påverkan. I takt med att vi människor åldras utsätts huden kontinuerligt för påfrestningar vilket gör att linjer, rynkor och djupa veck bildas på huden. Rynkor är något som alla människor får. Det är en del av åldrandet och kan inte stoppas, däremot kan man själv påverka att utvecklingen av rynkorna bromsas. Genom att hålla sin hud ren och återfuktad skapas goda förutsättningar för att bromsa utvecklingen av rynkor. Andra faktorer som bromsar hudens åldrande är att skydda huden mot solens strålar genom att använda bra solskydd, undvika rökning samt att leva hälsosamt med god kost och sunda motionsvanor.

Förutom att sköta om huden på bästa sätt samt att leva hälsosamt finns det idag olika typer av rynkbehandlingar och rynkprodukter, så kallade “anti aging” produkter, vissa bättre än andra. För att välja rätt produkter och påbörja en rynkbehandling är det bra att ha lite mer information om rynkor och hur rynkor uppstår.

Hur bildas rynkor?

Huden består av tre hudlager. Det översta hudlagret heter överhuden (epidermis), det mellersta hudlagret heter läderhuden (dermis) och det undre hudlagret heter underhuden (subcutis). De olika lagrens tjocklek varierar beroende på var på kroppen de sitter samt hur mycket underhudsfett vi har.

Våra gener i kombination med hur vi sköter vår hud styr hur mycket rynkor en människa får. Rynkor uppstår framförallt på grund av att ämnet kollagen i huden minskar. Kollagen är ett ämne som gör så att huden håller sig flexibel och spänstig. Vid ökad ålder minskar fettproduktionen i kroppen. Även muskulaturen försvagas och skelettet tillbakabildas något. I takt med att fylligheten minskar under huden blir huden mer slapp och rynkor uppkommer.

Olika typer av rynkor

Linjer och ansiktsrynkor bildas även av vår mimik och våra ansiktsrörelser, så kallade mimiska rynkor.  De vanligaste ställena i ansiktet där rynkor bildas är runt ögonen och runt munnen. Är du rökare är det vanligare att fler rynkor bildas runt munnen eftersom munmuskulaturen kontinuerligt spänns runt cigaretten.

Torrhetsrynkor kan dyka upp i relativt tidig ålder och beror på att det finns för lite fukt i huden. Dessa rynkor kan uppstå på grund av att uttorkande produkter har använts på huden eller efter intensivt solande. Dessa rynkor är relativt enkla att behandla med rätt hudvårdsprodukter.

Permanenta rynkor är de rynkor som uppstår i ansiktet och som inte har påverkats av mimiken. Många människor får rynkor i ansiktet på grund av vilken sovställning de har. En person som ofta ligger på en sida får fler rynkor på just den ansiktshalvan.

BEHANDLINGAR

Vi har tagit fram och presenterar här de metoder som vi tycker ger bäst resultat mot rynkor.  Alla människor är unika och beroende av din ålder, hudens kvalitet, dina egna anatomiska förutsättningar så är olika behandlingar mer eller mindre lämpliga. Om du bokar en konsultation hos oss så ser vi vad som blir den bästa behandlingen för dig.

Fillersbehandling mot rynkor

Injektioner med hyaluronsyra skapar en volymökning. När hyaluronsyran bryts ner binder den sig till vatten vilket gör att effekten kvarstår längre. Hur länge effekten kvarstår är individuell och bland annat beroende av ålder, hudtyp, livsstil samt eventuell muskelaktivitet men blir ofta långvarig och efter fler behandlingar blir intervallen mellan dessa allt längre. Man får sedan också en sekundär effekt genom att hyaluronsyran förbättrar hudens stödsubstans, kollagenet vilket ger en kraftigare och mer elastisk hud. Hyaluronsyragelen injiceras i små mängder under huden med en mycket tunn nål och resulterar i att rynkor slätas ut och en volymökning uppnås. För behandling av rynkor behövs i allmänhet ingen annan bedövning men om man önskar kan man få en bedövningssalva som läggs på huden ca 30 min före injektionen. En behandling går oftast ganska fort, ca 15-30 min.

FRAX 1550

FRAX 1550 är en fraktionerad laserbehandling där vi skjuter små värmekanaler ner i din hud samtidigt som huden emellan lämnas orörd. Vi undviker även att slipa hudytan, detta gör att vi får en snabb återhämtning.

IPL behandling

Skinrejuvenation med IPL är en bra metod för att stimulera ditt kollagen i huden och bromsa uppkomsten av rynkor. På så vis kan man förebygga att huden åldras. Att behandla redan befintliga djupa rynkor och veck är dock inte möjligt med hjälp av IPL.

Hudvård

Det är även viktigt med rätt hudvård. Genom att dagligen använda verksamma hudvårdsprodukter stimuleras hudens cellförnyelse och den skyddande hudbarriärren stärks samtidigt som irritation, torrhet samt ålderstecken minimeras och förebyggs.

Kemisk peeling

Vår NeoStrata- kemiska peeling tar bort de torra hudcellerna på ytan som gör att huden ser grå och trist ut. Går ned i huden och ger den nytt liv, så att huden blir fräsch och ungdomlig samt stimulerar till cellförnyelse. All hud mår bra av en professionell peeling. Din hud blir fräsch och får nytt liv. Vi anpassar styrkan till din hudtyp och dina behov. Det finns vetenskapliga dokumentationer på att det verkligen fungerar! En peeling med glykolsyra hjälper huden att bli slätare, friskare och fastare. Huden blir maximalt återfuktad och får en jämnare ton. Det finns även en Retinol Peeling (A-vitamin) som är en avancerad högeffektiv antiaging behandling.

PRP

Trådar

Här gäller det ej s.k. ”trådlyft”,  utan här för man in mycket tunna trådar, genom mycket fina kanyler, väldigt ytligt i huden. Detta stagar upp huden men ger också en mycket kraftig kollagenstimulering.

Vill du boka en behandling eller en konsultation för att se vad som passar bäst just för dig? BOKA HÄR

Kontakta oss

Varmt välkommen att kontakta oss om du har några frågor kring Rynkor vi återkommer med ett svar till dig så snart som möjligt