Skivepitelcancer är en form av hudcancer som oftast beror på att man har varit mycket i solen, även om man inte har bränt sig. Skivepitelcancer blir allt vanligare men de flesta som får sjukdomen blir av med den efter behandling. Den är vanligast högt upp i åldrarna, över 60 år.
Symtom
Det vanligaste symtomet är en knuta eller fläck någonstans på huden.
•Den kan ha samma färg som den egna huden eller vara blekröd.
•Den sitter oftast i ansiktet, på hjässan om den är kal, eller på ovansidan av händerna.
•Den kan vara täckt av hårda fjäll.
•Den kan ibland vara öm vid beröring.
Det finns också andra sorters hudcancer, till exempel malignt melanom och basalcellscancer, basaliom.
Förstadier till skivepitelcancer
Aktinisk keratos kallas ibland för solkeratos eller solskada. Det är en ljusröd eller rödbrun fläck med otydlig kant och raspig yta som kan vara från någon millimeter upp till någon centimeter stor. Den sitter i ansiktet, på den kala delen av hjässan eller på handens ovansida. Förändringen kan efter många år övergå i invasiv skivepitelcancer. Den kan ibland förväxlas med malignt melanom, basalcellscancer eller skivepitelcancer men även med eksem och andra hudsjukdomar.
Skivepitelcancer in situ.
Vid skivepitelcancer in situ, eller Bowens sjukdom, är cancern inte fullt utvecklad och växer bara på hudens yta. Man får en rodnad fläck, som kan bli lite sårig och fjälla. Ibland misstolkas den som en eksemfläck. Den är vanligast på hud som varit i solen men kan sitta var som helst på kroppen. Fläcken kan övergå i nästa stadium, som kallas invasiv skivepitelcancer.
Invasiv skivepitelcancer
betyder att cancern växer djupare ner i huden. Den ser oftast ut som en välavgränsad knuta med hårda hudfjäll på ytan. Den kan ha samma färg som den egna huden eller vara svagt röd. Ibland blir cancern sårig med skorpor. Cancern kan också se ut som en irriterad vårta som gör ont när man rör vid den. Skivepitelcancer är vanligast i ansiktet, på halsen, på hjässan eller ovansidan av händerna. Man kan också få invasiv skivepitelcancer i svårläkta sår eller ärr efter en brännskada eller efter strålbehandling.
Behandling
Aktinisk keratos kan behandlas med frysning, bränning med diatermi/laser eller vid utbredda förändringar med en immunstimulerande kräm som pat själv lägger på hemma under några dagar till veckor. När förändringen övergått i en skivepitelcancer blir oftast kirurgisk borttagning med 3-5 mm marginal aktuell. Cancern är inte så benägen att sätta dottersvulster/ metastaser till skillnad från t.ex malignt melanom, varför uppföljning på specialklinik ej är nödvändig.