Lipom/ Fettknölar

Knölar i huden lipom (fettknöl), aterom (talgkörtel) etc. Om man upptäcker en knöl i huden bör denna undersökas.De vanligaste knölarna är fettknölar och avstängda talgkörtlar och de är benigna, dvs. snälla och de går oftast lätt att känna igen av en van läkare.

Vissa knölar kan dock vara farliga, cancerknölar. Därför kan man behöva undersöka dessa med s.k. punktion, dvs. man sticker en nål i dem och tar ut celler för att försöka få en diagnos. Ibland behövs också komplement av röntgen, ultraljud och/eller magnetkamera. Därefter får man avgöra om knölen måste tas bort och på vilket sätt.  Även snälla knölar kan ibland bli besvärande och tas bort därför. Själva operationen, när det gäller benigna, ”snälla knölar”, är ett enkelt ingrepp i lokalbedövning med några stygn som tas om 2-3 veckor. Vi brukar skicka knölen för provtagning, och svaret kan man få efter ca 5 veckor.

Kontakta oss

Varmt välkommen att kontakta oss om du har några frågor kring Lipom/ Fettknölar vi återkommer med ett svar till dig så snart som möjligt